Korset nummer 43

De student was gegaan. En er waren er andere gekomen. En op hun beurt gegaan (komen, paren, kinderen baren en dan gaan).

Pieter die van het bierhuis naar z’n werk en van z’n werk naar het bierhuis ging. Karel die haar gedurig gore moppen vertelde en daarbij vulgair-vet lachte. En Frans die met de duiven liep, en Egmond die kegelde, en Max die geld van de meisjes leende en regelmatig vergat terug te geven. Tussen de idylle met de student en het overige lag ’n leven.

Ina bediende ’n klant. Op hetzelfde ogenblik schonk in ’n bordeel ’n meisje haar borsten en bijhorigheden voor 29 zilverlingen aan ’n bleke student.

Is er dan niets beter, schoner, hoger? Iets dat waarde geeft aan de dingen. Iets dat ’n doel en ’n betekenis in zichzelf vindt? Soms voelde ze het vaag. Ze durfde er niet over te spreken daar ze wist dat men haar niet zou begrijpen. En ze zichzelf dikwijls niet begreep. Toch zag ze het soms zo glashelder voor zich: het zou… het zou…

’n Korset nummer 43 a.u.b. juffrouw.

Kurt maakt verzen. Kurt brengt schoonheid, gaafheid. En toch is Kurt even gemeen en laag als heel het zootje. Toch bedrinkt hij zich en loopt naar de bordelen. En weent in de warme armen van ’n geschminkte vrouw. En James, de schilder die muziek maakt met z’n kleuren en toch cocaïne snuift en zeker gek zal worden (gelukkige kerel).

Zo zijn ze allen. Ze verwondert zich over niets meer, alleen is ze soms verbaasd niet meer verbaasd te zijn.

Niet filosoferen Ina, om godswil niet filosoferen… Ina voelt zich machteloos, ze zou grote dingen willen verrichten: gasthuisnon worden… of propagandiste van ’n anti-alco-genootschap, of onderwijzeres in ’n gesticht van verlaten kinderen.

Of misschien slechts de wettige vrouw van ’n man met een vast inkomen!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: